Nyitó oldal Dekoráció Kedvezményrendszer Elérhetőségek  
 

KÍNÁLATUNKBÓL
  Ajándékok
  Léggömbök
  Csomagolás léggömbbe
  Hélium
  Party termékek
  Tüzijátékok
  Rendszámtáblák
  ÚJ: Gravírozás

Sopron, Mátyás király u. 1.

Nyitva tartás:
hétfő - péntek: 9-18-ig
szombat: 9-13-ig

99 / 330 150

Herballon Gift

9400, Sopron Plaza fszt.

Nyitva tartás:
hétfő-péntek: 10-19-ig
szombat és vasárnap 9-19-ig

+36 99 / 261 056
 

TIPPEK , ÖTLETEK
  Tippek Esküvőre
  Tippek Szülinapra
 
 

Esküvői szokások, babonák (1)

Májusfa:
május elsejét megelőző estén állították a májusfákat a szerelmes ifjak. Ez titokban történt úgy, hogy a kiszemelt leány kapujánál egy fát szúrtak le a földbe, s egy ruhát akasztottak rá. Ha másnap a leány abban a ruhában jelent meg, a fiú örülhetett. Ha nem, kikosarazták. Ez a szokás falun még ma is él, városon már nem szokás.

Leánykérés: a vőlegény elmegy választottjának szüleihez, s megkéri a lány kezét. Ilyenkor általában a szülőknek ajándékkal is kedveskedik, a lány anyjának virágot, apjának pedig bort visz. Régen, ha nem tetszett a fiú a családnak, akkor kitették a szűrét.

Az eljegyzés, vagy kézfogó: általában valamelyik nagy ünnephez (pl. karácsony, húsvét...) szokás kapcsolni. Ez a pár első közös ünnepe, s ilyenkor rajtuk kívül általában csak a szülők vannak jelen. Gyűrűt cserélnek, és kitűzik az esküvő napját.

Fillérek gyűjtése: a menyasszony az esküvői cipőjére filléreket gyűjt, ezzel bizonyítva takarékosságát, s reménykedik a házasság sikerességében.

Legénybúcsú: régen a legénybúcsú a gonosz szellemek elűzésére szolgált. Ilyenkor a vőlegény barátai edények összeütésével nagy zajt csaptak. Ma a vőlegény elbúcsúzik a legényélettől, s ehhez a barátok sok szerencsét
kívánnak, konfettit, szalagokat szórnak, lufikat eresztenek el, egyszóval buliznak.

Esküvői újság: emlékként készítik a barátok, rokonok. Első száma a menyasszony és a vőlegény házasságkötéséről, és annak előzményeiről szól, humoros formában. Általában fotókkal illusztrált, 8-10 oldalas lap, amely a házassági évfordulókon jelenik meg.

Tartalma:
a.. hírek
b.. apróhirdetés
c.. időjárás jelentés
d.. ki kicsoda rovat
e.. főzési és műszaki tanácsok

Merőkanáltánc: a legénybúcsún kanalakkal, lábasokkal, fedőkkel csapkodva körbe-körbe szaladtak az ifjú pár lakásában, s így űzték el a gonosz szellemeket.

A menyasszonyi kiegészítők babonája: talán ez a legismertebb a menyasszonyok körében. Az esküvő napján a menyasszonynak valami régit, valami újat, valami kölcsönvett dolgot, s valami kéket kell viselnie, hogy szerencsés legyen.

1 : 2 : 3

 
 
Nyitó oldal :: Dekoráció :: Kedvezményrendszer :: Elérhetőségek
9400 Sopron, Mátyás király u. 1. +36 99 330-150 herballon@herballon.hu
Copyright 2007 © Herballon Kft :: designed by magpie & R. Hajnalka